Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Почти всички пазарни участници очакват Фед да увеличи лихвата

Николай Майстер, финансов анализатор, Бизнес старт, 21.03.2018

Смята се, че на заседанието на Фед тази седмица лихвата ще бъде увеличена – от 1,5 до 1,75%. Това е относително рядко решение и е рядко хората го очакват толкова масово. Това е свидетелство на добрата работа на предишния председател - да направи процеса на вземане на решения във Фед по-прозрачен и по-добре комуникиран с пазарите. Така коментира заседанието на Фед финансовият анализатор Николай Майстер в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

„Имаше времена, в които не се знаеше какво точно решение ще бъде взето, колко ще бъде лихвата - дали ще се увеличи или ще бъде намалена. Сега изследванията показват, че близо 100% от пазарните участници очакват лихвата да бъде увеличена“.

Майстер кааз още, че в САЩ пазарът на труда е близо до т.нар пълна заетост, което най-често води до повишаване на инфлацията.

По думите му тя е относително висока в САЩ и е близка до целта на Фед от 2%.

„Повечето пазарни анализатори обаче продължават да говорят за ниска инфлация, че Фед трябва да по-малко да увеличава лихвите и т.н, което създава някакъв дисбаланс между фактите и настроенията“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт