Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нужна е алтернатива на технологията за изгаряне на отпадъците

Симеон Славчев, общински съветник от Столичния общински съвет, Бизнес старт, 21.03.2018

Навсякъде в света отпадъците са изключително ценен ресурс и се оползотворяват. Единствено в България няма политическа воля, стратегическо мислене и визия това да се случи. Така коментира казуса „боклук за парно“ общинският съветник от Столичния общински съвет Симеон Славчев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„През 2011 се взе решение и започна изграждането на инсталацията, която действа в момента, за сепариране на твърдия битов отпадък на столичани. Но това е една обща система“.

Според него цялостното оползотворяване на отпадъците трябва да бъде разглеждано в една обща система, а не отделно.

„След сепарацията излиза т.нар. RDF гориво – силно калорична смес от рециклируеми материали, която може да бъде оползвотворена", обясни общинският съветник. 

„Разковничето е как ще оползотворяваме това гориво. Защото избраната технология към днешна дата е за изгаряне. Тази технология може да е била актуална през 2011, но от тогава много напреднаха технологиите“.

Славчев посочи, че това е технология, която ще „бълва“ фини прахови частици, ще замърсява и е канцерогенна, т.е тя е опасна за здравето.

„От друга страна се взема решение тази инсталация да бъде в София, а не там, където се сепарира в момента отпадъка. Тоест ще има между 4 и 5 камиона на час, които ще циркулират из София с отпадъците“.

Той смята, че е нужна алтернатива на технологията с изгарянето, защото тя се отхвърля навсякъде в Европа и в момента излиза от употреба.

Кои са алтернативите?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт