Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нуждаем се от лидерство, базирано върху хуманитарното знание

Проф.Сергей Игнатов, ректор на Европейски университет по хуманитарни науки, Бизнес старт, 19.03.2018

Амбицията ми е да събера около себе си по-голям кръг от хора, които да разберат и да обяснят на света, че новото лидерство в XXI век преди всичко се базира върху хуманитарното знание. Предстои ни в близкото десетилетие около 47% от цялата икономика да бъде автоматизирана и някой трябва да разбере човека. Това каза проф. Сергей Игнатов, ректор на Европейски университет по хуманитарни науки, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Нуждаем се от такъв тип лидерство, което изисква от една страна съчувствие, а от друга страна и постоянно интелектуално любопитство. Имаме нужда от лидери, които при две съвършено противоположни гледни точки да намерят пресичащото се решение безконфликтно и да поведат напред. Изисква се визия от почти столетие, за да може решенията, които вземаме днес, да се отразят благоприятно и успешно върху живота на огромна маса от хора“.

Той посочи, че във висшето образование системата в България и Литва е почти еднаква.

„Казвам почти, защото тук от седмица-две са приети допълненията към закона за развитие на академичния състав. Литва има същия закон“.

Проф. Игнатов опроверга схващането, че младите за нищо не стават.

„Когато някой започне да мърмори, че младите не стават за нищо, значи е остарял“.

„Струва си да се вложат сили за укрепване и разширяване позициите на хуманитарното знание, което е натикано зад ъгъла не само в България, но и в цял свят“, коментира още той.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт