Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тръмп постепенно завладява политическото пространство

Лидия Шулева в Бизнес старт, 15.03.2018

Предстои да видим как новите назначения на Доналд Тръмп ще повлияят на международната политика, която той се опитва да налага и преди всичко да показва сила и решителност за един доста по-твърд курс, както във външнополитически план, така и в икономически. Това каза Лидия Шулева, бивш социален министър, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Тръмп постепенно завладява политическото пространство. Факт е, че първоначално членове на кабинета и съветници бяха хора, които имаха влияние върху прехода от една администрация към друга, но явно последните уволнения показват, че Тръмп иска изцяло да завладее политическото пространство и да наложи изцяло собствения си почерк и поведение и подход, който иска да осъществява в САЩ". 

Дали това е за добро или не, това предстои да видим, защото политическите коментари по този повод са доста противоречиви, каза Шулева.

Това, което се случва напоследък, с хората, които напускат и хората, които постъпват, показва, че твърдата политика на Тръмп по отношение на нещата, които той смята за правилни, ще се реализира все повече и повече и в по-широка степен, добави събеседникът. "Доколко американското общество и американският Сенат и Конгрес ще дадат подкрепа за подобно поведение предстои да видим, защото тези институции в САЩ са доста силни и биха могли в определени моменти да бъдат сериозен коректив".

Още с идването си на власт, Тръмп заяви една позиция за налагане на доста протекционистична политика по отношение на американския бизнес. Това засяга, както чуждите инвестиции в САЩ, така и търговията, обясни събеседничката. По думите й всички негови действия, включително и налагането на мита, са последователни и отговарят на неговата предизборна платформа.

"Това не е без основание на пръв поглед, защото американската икономика има огромен дефицит и особено по отношение на Китай, която е сериозно предизвикателство за американския бизнес. По отношение на връзките между САЩ и Европа, обаче, влизаме на една доста деликатна плоскост, защото те са не само партньори в НАТО, но имат и дългогодишни, установени отношения. За това Европейският съюз заема една доста по-умерена позиция. Европейските депутати призовават към доста по-умерен тон по отношение на отговор на митата, налагани от Тръмп. Очакванията са тези мита да не се отнасят за европейски производители, но ако те са всеобхватни, депутатите са категорични, че трябва да се даде пропорционален отговор на това предизвикателство".

"Никой не желае търговска война, защото тя никога не е давала добри резултати, но във всички случаи ако тези мита засегнат държави от ЕС, ще бъдем свидетели на ясен и пропорционален отговор. Има доста основания за опити за някакъв баланс в тази сфера, защото има голямо свръхпроизводство в световен мащаб и то засяга безспорно американските производители и търговския баланс на САЩ. По този начин Тръмп смята, че ще постигне такъв баланс, но ние сме свидетели на свят, в който споразуменията за премахване на тези бариери са по-скоро практика, отколкото изключения. Така че тези опити на Тръмп не са особено перспективни в дългосрочен план и няма да доведат до сериозен резултат в дългосрочен план. Като цяло такъв тип мерки не са пазарно ориентирани и не дават добър резултат". 

Вижте повече в целия коментар.  

Последни новини
Още от Бизнес старт