Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Очертава се спокойно управление в Белград

Бисер Банчев, Институт за балканистика, Бизнес среща, 05.03.2018

Резултатите от местните избори в Сърбия са все още предварителни. Това, което излезе около полунощ показва убедителна победа на управляващата партия, която гарантира над 50% от мнозинството в местния парламент. Това каза Бисер Банчев от Института за балканистика към БАН в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Тези избори бяха важни, защото ако няма някакви политически сътресения, следващите две години няма да има избори в страната“.

По думите му това е последната проверка на настроението на избирателите, на нагласите на сръбското общество в края на настоящото десетилетие.

„Всички очакваха победата на Александър Вучич и на неговата Прогресивна партия. Въпросът беше доколко убедителна ще бъде победата. Там имаше интрига, защото обикновено той получава малко по-слаби резултати в Белград, отколкото в останалата страна“.

Банчев каза, че този път данните от снощи показват, че дори в Белград неговата партия се утвърждава като безспорен лидер.

„А като добавим, че неговите коалиционни партньори, които участваха отделно, също влизат в градския парламент, и още снощи двете страни направиха заявка, че правителствената коалиция ще бъде запазена и на столично ниво, това гарантира сравнително спокойно управление на сръбската столица през следващия мандат“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт