Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Докога провинцията ще се превръща в икономическа пустиня

Дoц. Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, Бизнес старт, 02.03.2018

Може ли да се подобри икономическото положение в Западна България, обявена от „Евростат“ за най-бедния регион в ЕС? Не, не може. За да се направи това, следва да има целенасочена държавна политика, насърчаваща инвестициите в региона.

Това коментира пред Димитър Вучев в „Бизнес старт“ дoц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

По думите на Сарийски усилията на бизнеса да осигури транспорт на потенциалните работници е мярка, която осигурява, в някаква степен, поминъка на хората в даден регион, но не би могла да насърчи инвестиции .

„За да насърчите инвестициите, особено в Северозападния регион, който е емблематичен в това отношение, трябва да дадете някакво данъчно облекчение, да осигурите първичните нужди на бизнес. Той обаче трябва да разполага с хора. Те пък следва да разполагат с обучение, образование...“

„Всичко това не се осигурява и затова тези райони стават все по-бедни, а можещите хора, родени там, се насочват към други места в страната или към чужбина“, отчете той. 

„Докато няма целенасочена политика в сферата, няма как да има резултати. Статистиката показва, че от 1/3 от населението, заемаща близо 2/3 от територията на България, произвежда едва 14% от националния БВП“, посочи гостът в студиото. 

Какво следва да се направи, за да бъде разрешен проблемът?

Последни новини
Още от Бизнес старт