Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Към днешна дата рисковете около сделката с ЧЕЗ изглеждат управляеми

Проф. Атанас Тасев в Бизнес старт, 27.02.2018

Това, което към днешна дата е известно е, че има официалната позиция на ЧЕЗ е, че приемат сделката, приемат и обезпеченията. А това, че по информация на бъдещите собственици една банка ще кредитира, означава че това е много голяма банка и има достатъчно гаранции, че парите ще бъдат върнати, защото кредитополучателят не е ЧЕЗ България, а Инерком България, а ЧЕЗ ще остане в ситуацията, в която е. Това каза проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Що се касае до това дали правителството е имало отношение към сделката в Чехия - отговорът е "не", но правителството има много мощни инструменти за последващите действия. Ако се прочете внимателно Законът за енергетиката в частта енергийно и водно регулиране ще видите, че тя трябва да се произнесе по отношение на вливания, трансформации и пр., а особено, когато има залог". 

Това, което официално казаха представителите на Интерком България е, че това е фирма, която специално се създава, за да участва в сделката. Зад нея стоят консоркциум от фирми, които дават гаранции, тоест дават кредитен рейтинг - около 100 млн. долара, а банката отпуска кредита срещу акциите, което означава, че имаме нещо подобно на ипотечна сделка. До момента на изплащане на кредита собствеността е на банката. На първо четене нещата изглеждат нормално, подчерта Тасев. 

"Държавата има достатъчно инструменти - първо да не сертифицира тази сделка, второ да не издаде лиценз и трето - в случай на проблем, ако нещо се случи със самия режим на електроснабдяване, тогава регулаторът има право директно да отнеме лицензията и да назначи особен управител. Днес очаквам брифинга на Комисията за енергийно и водно регулиране и тогава пъзелът ще бъде пълен". 

"И аз първоначално приемах, че има нещо нередно в сделката, защото една никому неизвестна фирма поема управлението на една трета от електроснабдяването в страната", каза още събеседникът. "Но след това се появиха фактите. Защото знаете, че в информационен вакуум се появяват информационни плашила. Този вакуум постепенно се запълва и към днешна дата нещата изглеждат различно". 

"Рискове винаги има, но трябва да гледаме дали са управляеми. Аз потвърждавам към днешна дата, че тези рискове изглеждат управляеми". 

Темата коментира в студиото и Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. 

Очаквайте видеото с целия коментар.

Последни новини
Още от Бизнес старт