Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Решение на спора за името на Македония – защо не, но далеч не бързо

Д-р Боби Бобев, Институт по балканистика с център по тракология, Бизнес старт, 26.02.2018

Обстановката на Балканите в последно време става все по-положителна, като визитата на сръбския президент Александър Вучич се случи именно в контекста на това. Именно интеграцията на Западните Балкани е основна цел на България по време на европредседателстовото. Има обаче някои пречки пред евроинтеграцията на региона.

Това посочи в ефира на „Бизнес старт“ с Димитър Вучев ексдипломатът от кариерата и настоящ член на Института по балканистика с център по тракология към БАН д-р Боби Бобев.

Като цяло, отбеляза Бобев, пътят на страните от Западните Балкани е сравнително идентичен с този на България и Румъния от преди години, както и като цяло на страните от бившия Източен блок. Има обаче някои специфични пречки.

Една от основните такива е спорът с името на Македония.

„Това е най-стария проблем, битуващ вече 25 години. Той попречи на Македония да влезе в НАТО заедно с Албания и Хърватия, препятства пътя й към ЕС.“

„Голям проблем има и между Прищина и Белград. Там ЕК и ЕС като цяло поддържат диалога, търсят решение“, отчете той. 

Брюксел посочи и определени срокове – 2025 година за Сърбия и Черна Гора. Но бе споменато, че в ЕС могат да бъдат приети „и други страни“. Това, смята гостът в студиото, отваря перспектива за даване на конкретна дата на Македония и Албания, което би било от пряка полза на София.

Засегната бе и друга ключова тема – тази за името на Бившата югославска република Македония.

„Надявам се, че някакъв напредък ще има, но се заблуждават тези, които смятат, че това ще стане бързо и спорът да се разреши почти светкавично“, категоричен е събеседникът в предаването.  

Какви конкретни послания донесе визитата на Вучич у нас?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт