Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има ли хаос в Търговския регистър?

Адв. Симеон Хинков в Бизнес старт, 23.02.2018

Хаос в Търговския регистър безспорно имаше, като се надяваме декларациите, които бяха въведени миналата седмица да го реши, но още не е приключил този проблем. Това каза адв. Симеон Хинков, адвокатска кантора "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира ефектите от промените в закона, които практически блокираха прехвърлянето на дялове от фирми. 

"Със сигурност имаше период на несигурност по отношение на нужните документи за прехвърляне на дружествени дялове в Търговския регистър и не съм сигурен, че този период е свършил. Промените бяха приети към края на 2017 и с връщането от почивните дни осъзнахме, че трябва да представим доказателства, които не знаем как да съберем. Трябва да се докаже, че фирмата, в която се прехвърлят дялове, не дължи заплати, обезщетения и осигуровки на своите работници и служители".

Причината за декларацията са промените от края на декември 2017, които казват, че при прехвърляне на дружествени дялове от фирма законодателят се постара да се вземат тези мерки, за да са сигурни, че работниците и служителите няма да останат с неплатени заплати и осигуровки, каза адв. Хинков. 

Гостът обясни, че напрежението се натрупа, защото държавната институция в България, която може да каже дали фирмата дължи заплати и осигуровки, Главна инспекция по труда, заяви, че единственият начин да се каже, дали компанията дължи заплати и осигуровки е след проверка, която не отнема ден или два, а на ден се правят стотици прехвърляния на дружествени дялове на фирми. 

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт