Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се съживи ли реално Северозападна България с европейски пари

Доц. Косьо Стойчев в Бизнес старт, 22.02.2018

Проекти за над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападна България по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това означава, че някои от критериите, които са заложени в оперативната програма са дали своите ефекти. В самите насоки за кандидатстване се е давало повече точки за проекти, които ще се реализират в тази част на страната. Това каза доц. Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира регионалната политика и устойчивостта в Северозападна България. 

"Допускам, че в този висок процент, който се е получил има една статистическа грешка на регионалната политика, в която много компании, които са проявили своя опортюнистки нюх, които са направили така, че да отговарят на критериите, за да реализират възможността да стартират проект в Северозападна България". 

Тази статистика трябва да се чете много внимателно и не означава автоматично, че Северозападна България е създала такъв вътрешен капацитет, че да започне да усвоява такъв голям ресурс, а по-скоро означава, че бизнесът е намерил начин, чрез опортюнистки методи, да заобикаля програмата - да отговаря на нейните  критерии и да реализира това, което прави, подчерта доц. Стойчев. 

На дневен ред, по думите на госта, излизат два въпроса - първо, когато поставяме определени критерии, които имат териториален обхват или възрастови или полови ограничения, каквито имаше и продължава да има в програмата, дали това е правилният подход за водене на регионална политика. Второ - когато отчитаме проектите в Северозападна България, дали това води автоматично до развитие на региона. 

Трябва да се следи внимателно дали реално се създават работните места, които се обявяват в следствие на проектите, подчерта събеседникът. 

Кои са основните проблеми и недостатъци на оперативните програми в България? Какъв е ефектът на принципа на лейката, на който работи регионалната политика на България?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт