Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Международните санкции са безсилни пред криптовалутите

Михаил Кръстев, Chain.bg, Бизнес старт, 21.02.2018

Венецуелското правителство стартира токен, който е базиран върху системата на етириум. Такъв токен може да направи всеки в рамките на 5 минути. Разликата е, че венецуелското правителство казва, че всеки един от тези токени е подсигурен с един барел венецуелски петрол. Това каза Михаил Кръстев, основател на Chain.bg, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

„Доколкото става ясно от техния уайтпепйпър, ще бъдат инициирани 100 млн. от тези токени. Всеки един от тях ще бъде подсигурен с един барел петрол и цената ще бъде около 60 долара за един токен. Цената на този токен според венецуелското правителство щяла да се определя от вчерашната цена на петрола“.

Според него това няма нищо общо с модела, по който съществуват криптовалутите, но все пак ни показва един друг интересен аспект – че може да се осъществи финансиране въпреки международните санкции.

„Това е набиране на сериозен капитал, защото 600 млн. американски долара не са малко. Показват, че ако действително се осъществи, може да се заобикалят санкции, които включително и американското правителство налага върху Венецуела“.

Кръстев припомни за подобен проект от по-рано, в който шведска компания е планирала да използва блокчейн и биткойн, за да прехвърля капитали към техеранската стокова борса, където инвеститори да могат да участват и да инвестират, като по този начин се заобикалят санкциите.

„Това показва, че всъщност за новите технологии, каквито са криптовалутите, традиционните сакнции и банкови ограничения не важат по този начин или поне не са толкова ефективни“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт