Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как може да бъде подреден бюджетният хаос в НЗОК

Стойчо Кацаров в Бизнес старт, 20.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Фактът, че има задължения към чуждестранни фондове не е новина и се знаеше и когато се приемаше бюджетът на Здравната каса. Това каза Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира скандалите с НЗОК. Защо се говори за задължения на НЗОК от 270 млн. лв. към чуждестранни здравни фондове?

"В края на 2017 официалната информация бе за 260 млн. лв. задължения, сега са 270 млн. лв., а в бюджета за 2018 по това перо са предвидени 73 млн. лв. Очевидно е, че 200 млн. лв. не достигат. Не е нещо, което се е случило през януари, било е известно и есента. Големият въпрос е защо не са предвидени такива средства в бюджета". 

Освен задълженията към чуждестранни болници, НЗОК дължи и 123 млн. лв. на български болници за дейности, които са извършили от 2015 насам и не им е платена. Така недостигът на средства през 2018 е около 400 млн. лв., обясни гостът. 

Ако не бъде променен бюджетът на Здравната каса и тези средства бъдат платени, те ще бъдат взети от извънболничната помощ, подчерта събеседникът. "Ако не бъдат платени ще последва наказателна процедура в съда на ЕС, защото това са задължения, произтичащи от регламент на Европейския съюз, а което е по-лошо и вече се случва е, че болниците в ЕС отказват да приемат пациенти. Ние имаме не един сигнал, че когато потърсят лечение, с официално издадени документи, отговарящи на всички правила, българските граждани биват посрещани с думите: "Платете си, а когато вашата Здравна каса ни плати за извършената дейност, ние ще ви върнем парите". 

Вижте видеото.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт