Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Германия ще има ново коалиционно правителство, но около Великден

Емил Георгиев, политолог, Бизнес старт, 19.02.2018

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Предсрочни избори в Германия е последният изход, който е логически начертан. Няма как да има повече преговори. Естествено никое ръководство на партия няма да тръгне срещу партийната си членска маса. Това коментира политологът Емил Георгиев в ефира „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В последните няколко седмици между 20 и 30 хил. нови членове са влезли в ГСДП, което само по себе си показва, че има някакво настроение за промяна на този (в момента) съглашателски курс“.

Политологът посочи, че въпреки всичко според социологически проучвания около 2/3 от членовете на ГСДП са съгласни да се направи голяма коалиция, като при поддръжниците на Меркел това са 3/4.

Той добави, че близо половината германци, 49%, се надяват Меркел да изкара пълен мандат, като в нейната партия подкрепата е над 80% за това.

„Съвсем на обратния полюс – близо 80% пък са привържениците на Алтернатива за Германия, които не искат Меркел да кара повече мандат“, обясни Георгиев.

„Тези процеси ще продължат да се случват. Не може от сега да се прогнозира един категоричен резултат, но по-вероятно е да се одобри коалиционното споразумение, да се даде мандат на новото ръководство на ГСДП да участва в коалиция с ХДС/ХСС .Президентът също изигра една изключително сериозна роля за катализиране на на преговорите, за промяната на мнението на социалдемократите“.

Според политолога, вземайки предвид всички тези фактори, може да се каже, че Германия ще има ново коалиционно правителство, но няма да е скоро, а около Великден например. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт