Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Онлайн платформите с по-стриктна регулация на политическата реклама в САЩ

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 16.02.2018

Снимка: Peter Foley/Bloomberg Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Facebook, Google и други онлайн платформи ще се сблъскат с по-стриктна регулация на политическата реклама, става ясно от предложение, което ще бъде разгледано от Федералната избирателна комисия (FEC) в САЩ. Това каза технологичният редактор на Investor.bg Елена Кирилова в предаването "Бизнес старт" с водещ Димитър Вучев.

По думите ѝ предложението, което е дошло от демократите, и по-конкретно от Елън Уайнтрауб, ще изисква онлайн рекламите да имат същите условия по отношение на спонсорите, както радио, телевизионните и печатните реклами.

Тя посочи, че Комисията ще разгледа рамката на следващото си публично заседание на 8 март.

“Ходът идва, след като технологичните компании се сблъскват с все повече критики във Вашингтон, свързани с редица неща – от опасения за пазарната им доминация до това, че са използвани за трафик на деца”.

Кирилова каза още, че Конгресът проучва как руснаци са използвали социалните мрежи, за да повлияят на изборите за президент на САЩ през 2016.

“Новите предложения, които предстои да се гласуват, ще изискват компании като Facebook и Google да разкриват информация за спонсорите на политическите реклами в уебсайтовете им, включително и колко пари са похарчили за целта и към каква аудитория са насочени рекламите”.

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт