Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как България се бори със замърсяването на въздуха?

Ивайло Хлебаров в Бизнес старт, 15.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Адекватни мерки за чистотата на въздуха в държави, като България и Румъния, които вече са осъдени за завишено съдържание на замърсители във въздуха, са в максимално кратък срок да се предприемат действия за подобряване на съществуващото положение. Това коментира Ивайло Хлебаров, екологично сдружение "За земята", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"Такива мерки биха били нелесни за реализиране и не са популярни. В случая с България те са свързани с преструктуриране на отоплението, което в момента в голяма част от страната става с твърдо битово гориво - въглища, мокри дърва. Това е основният фактор за замърсяване на въздуха в България. Вторият фактор, който допринася за това са автомобилите в големите градове". 

Има сериозен проблем с качеството на въздуха в цяла Европа и доста солидна група от европейските страни ще бъдат изправени в съда в Люксембург, ако не вземат мерки в бързи срокове. Това каза преди две седмици европейският комисар по околната среда Кармену Вела, като според него бързата реакция за решаване на този проблем е важна в контекста на факта, че до момента всички разговори със страните членки не са довели до необходимите резултати, сподели Хлебаров.

В каква посока трябва да бъде извършено преструктурирането на отоплението?

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт