Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Децата и медийната грамотност в България

Ева Борисова в Бизнес старт, 13.02.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Медийната грамотност е широк кръг от умения, свързани с начина, по който ползваме или създаваме медийно съдържание. Тя включва критично мислене - разпознаване на вярно и невярно съдържание, какъв е източника на информация. Начинът, по който правим разлика между информация, мнение и твърдение, слух. Става дума за широк кръг от умения, нужни и в реалния живот, но в дигитална среда става доста по-осезаемо колко полезни са. Това каза Ева Борисова от Института за прогресивно образование в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостенката коментира как трябва да се развива медийната грамотност на децата от най-ранна възраст. 

"В момента ние се опитваме да научим децата на неща, които не винаги самите ние знаем да правим".

Истината е, че когато попитате децата кога са в интернет, те не винаги могат да отговарят правилно, сподели гостенката. "За тях реалният живот и животът онлайн се преплитат. Вече имаме и първото поколение родители, за които това общо пространство е факт".  

"При най-малките деца родителите все по-често използват "електронната бавачка". Въпросът е какво създаваме като навици и като усещане за ползването на тази медийна среда още от много ранна възраст, включително и на какво съдържание ще попадне детето, движейки се в дигиталната среда".  

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт