Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

35-40 млн. лв. - нужни за Фонд Научни изследвания

Проф. Веселин Брезин в Бизнес старт, 13.02.2018

Бюджетът на фонда е малко по-малко от 16 млн. лв., които са изключително недостатъчни, при наличието на един мастодонт в науката, какъвто е БАН, разбира се и Селскостопанска академия, 51 висши учебни заведения. Тези пари са в изключително малък обем. нашият стремеж е тази година бюджетът да бъде увеличен и това ще даде възможност за провеждане на конкурсна сесия. Това каза проф. Веселин Брезин от фонд "Научни изследвания" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Ние рефинансираме стари проект, останали още от 2013 - 2014 година. Хубавото е, че от тази година ние финансирахме 100% от парите за млади учени с активното съдействие на Министерството на образованието". 

През 2017 във фонд "Научни изследвания" постъпиха 533 проектни предложения по основния конкурс - за научни изследвания. 99 постъпиха за конкурса за млади учени, 118 - за конкурс "България - Русия". Паралелно с това имаше и конкурси, свързани с българската научна периодика - там постъпиха 79 проекта. Работим и с няколко много важни международни научни програми. По тях има 49 проекта, каза гостът.

Какви са другите проекти, които се развиват от български учени с помощта на фонд "Научни изследвания"? Как точно се финансират проектите от фонда? Каква е сумата, която се отпускат на проект? 

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт