Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Отпечатък на Олимпиадата в Пьончан върху световната политика

Анатоли Стайков в Бизнес старт, 09.02.2018

В древността, винаги когато е имало Олимпиада, която по принцип е огромен празник, войните са спирали. Въпреки че в древността не е имало зимни и летни олимпиади, а само една. Това каза журналистът Анатоли Стайков в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира политическите сигнали, които разчитаме на фона на старта на Зимните олимпийски игри Пьончан 2018.

"Олимпиадата в Пьончан идва в много подходящ момент, защото за поред път двете Кореи и техните съюзници бяха изправили света на нокти. Думата война беше доста често срещана в световните медии, въпреки че това се случва не веднъж и два пъти, а по няколко пъти в година. Сега нещата изглеждаха наистина доста сериозни и тази Олимпиада идва като възможност, за да припомни, че двете Кореи все пак са един и същ народ, макар и разделен от толкова много години. Успяха да бъдат осъществени и няколко инициативи, които потушиха напрежението и сега думата война се употребява за други точки на света". 

Каква бе целта на проведения по-рано от традиционното му време Военен парад в Северна Корея? Ще има ли делегати, които няма си тръгнат от Южна Корея? 

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт