Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо Холандия е резервирана за българското членство в Шенген?

Любомир Кючуков в Бизнес старт, 08.02.2018

Няма страна в Европейския съюз, която да не подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген, просто защото това е записано в договора за присъединяване към Европейския съюз - договор подписан и от България, и от Холандия, и от Германия и от Франция... Така че, това не е право, а задължение на България. Това каза Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира дали страната ни има подкрепата на Холандия за влизането ни в Шенгенското пространство и какви бяха сигналите, дадени от изказването на  холандския премиер при посещението му в България. 

"Второто, обаче, което каза холандския премиер, че има още работа да се свърши означава, че Холандия просто не сне политическите условия, които тя поставя, заедно с някои други страни. Въпросът стои не "дали" България ще влезе в Шенген, а "кога". А отговорът на холандския премиер бе: "Не сега!".

Има различия в позицията на Европейската комисия и Европейския парламент от една страна и Съвета на ЕС, тоест държавите членки от друга, защото както ЕК, така и Европейският парламент смятат, че България е покрила всички изисквания за Шенген. Имаме и съответна резолюция на ЕП от 2011, която потвърждава това. Изискванията са чисто технически, каза гостът. "Това, което се случва в момента с тези страни, които са резервирани, е, че те добавят към тези технически изисквания и политически, които са свързани с правосъдие и вътрешен ред - корупцията и организираната престъпност в България. Такъв проблем не се вписва в подписаните договори за присъединяване на България към Шенген.

"По отношение на Шенген този проблем е недопустим и това означава промяна на условията в движение - издигане на нови условия, които не са залегнали в договора".

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт