Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво е нужно за елегантно влизане в еврозоната

Стефан Софиянски в Бизнес старт, 08.02.2018


Кандидатурата ни за членство в еврозоната зависи от формалните условия, които са поставени и дали отговаряме на тях. Това каза икономистът Стефан Софиянски в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира как се движим по пътя към еврозоната. България има намерение до средата на тази година официално да кандидатства за валутния механизъм. 

"По принцип ние бяхме близо и отговаряхме на условията по време на правителството на Станишев, когато финансов министър бе Пламен Орешарски, тогава имахме сравнително добър икономически растеж, с някои условности. Но тогава инфлацията бе показателят, който не ни позволи да кандидатстваме и беше една пречка. Сега можем да кандидатстваме, въпросът е дали сме готови". 

Има няколко стъпки, които дори и формално да ни бъдат приети документите, ние сме длъжни да направим, подчерта гостът. "Длъжни сме не, защото имаме някакви ограничения, а за да може влизането ни в еврозоната и въвеждането на еврото да не доведе до проблеми и сътресения в обществото". 

"Така че искат се много работа и икономически умения, както и силна обществена подкрепа, за да може влизането в еврозоната да бъде елегантно".

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт