Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Турция ще става все по-зависима от ЕС

Мехмед Юмер, журналист и анализатор, Бизнес старт, 07.02.2018

В последно време отношенията по оста Брюксел-Анкара се промениха коренно. Това коментира журналистът и анализатор Мехмед Юмер в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Ако допреди 5-6 години Турция усилено правеше правеше опити за пълноправно членство в ЕС, то сега вече тя коренно изостана не само в преговорния процес, но и в много други отношения, дори в сферата на спазване на човешките права и демокрацията“.

По думите му на Турция вече се гледа като на отбор, отпаднал от Висшата лига.

„Но Европа гледа на Турция не само като на отпаднал отбор, но и като на огромен пазар, с който може да има търговски отношения“.

„Ердоган е в позицията на молещия, буквално чухме самопокана от страна на турския лидер. От друга страна той наистина използва нашата трибуна на европредседателството, за да отправи директно посланията си към Брюксел“, каза още анализаторът.

Той добави, че не може да се уеднакви външната политика на Брюксел, защото всяка държава членка гледа собствения си интерес спрямо Турция.

„Президентът Ердоган сега започва една голяма политика на снишаване спрямо Европа, докато по-рано действаше политиката на острия тон. Европа все пак ще търси някаква обща позиция“. 

Според журналиста най-преимущественият въпрос е какво може да спечели Брюксел от взаимоотношенията с Турция, защото тя рано или късно ще стане още по-зависима.

„Нищо че сега държи много силен коз, какъвто е бежанският. Все пак Турция не произвежда, а сглобява техника, т.е в технологично отношения тя ще бъде по-зависима от ЕС“.

С течение на времето Европа ще се опита да тласне Турция в периферията, смята той.

Какви са отношенията между Анкара и Москва?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт