Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трън в очите на САЩ ли е Венецуела

Доц. д-р Александър Сивилов в Бизнес старт, 06.02.2018

Колкото и да е странно, можем да видим известна приемственост по отношение на външната политика на държавния секретар Рекс Тилърсън и на предишния държавен секретар Хилъри Клинтън, поне конкретно за региона на Латинска Америка. Това каза доц. д-р Александър Сивилов от СУ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Гостът коментира посещението на Рекс Тилърсън в Латинска Америка и посоките на външната политика на САЩ в региона. 

"Голямата разлика е ситуацията около Куба, но що се отнася до Аржентина, Бразилия, Венецуела и другите държави, които до скоро образуваха блок с по-скоро леви правителства, САЩ продължава да действат така, както действаха и преди това". 

Сегашното предупреждение за прекомерна зависимост на региона от Китай и Русия, е продължение на познатата политика, обясни гостът. "Наистина сред част от тези страни в Латинска Америка има сравнително осезаемо руско присъствие, но то е само в някои определени сектори. Даже бих казал, че единствената държава, където то остава силно, като изключим Куба, е Венецуела. На всички останали места Русия загуби своето присъствие".

"Точно за това искри прехвърчаха между Пекин и Вашингтон, защото наистина големият проблем на САЩ сега там ще бъде точно китайското навлизане, което се осъществява вече почти 20 години, без сериозно да навлиза в сферата на медиите и да бъде твърде популарно". 

Как ще се отрази това напрежение върху Венецуела и търговията с петрол? Къде се корени напрежението между Венецуела и САЩ и ще успее ли САЩ  да постигне целите си и да свали правителството на Николас Мадуро? Как външната намеса на САЩ във вътрешната политика на Венецуела доведе до криза в търговските отношения между двете държави? Какви са изгледите за гражданска война във Венецуела? Ще се стигне ли до разделяне на държавата, след като "обществото определено е разделено"? Какви са позициите на опозицията и колко силна е тя? Каква е алтернативата на сегашната ситуация? Ще отпаднат ли социалните политики и как ще се отрази това на страната? Ще изтичат ли отново 80% от приходите от венецуелски петрол в чужбина чрез чуждестранни компании? Каква бе основната причина за краха на Венецуела - социалните политики или срива на цените на петрола? 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт