Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще бъде ли разрешен спорът за името на Македония?

Андрей Врабчев в Бизнес старт, 06.02.2018

Не трябва да се обръща внимание и да се акцентира върху второспетенни теми, защото протестите са процес, който днес е много впечатляващ за медиите, а утре вече няма особена стойност. Това каза Андрей Врабчев, експерт по международна сигурност и идентичност, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Гостът коментира протестите в Гърция и каква е вероятността да се разреши спорът за името на Македония. "По-интересното е, че такива протести нямаше, когато действително се провеждаше антиквизацията на Македония от предишното правителство на Груевски. Тогава бяха издигнати всички тези паметници и бе водена, като партийна и национална политика тази антиквизация, но реакция на радикалните среди в Гърция нямаше. Това е любопитното".

"Въпросът не е защо сега има, а защо тогава нямаше. Сега някой успя да организира тези прослойки. Гърция е страна, която е била водеща на Балканите, по някакъв начин продължава да е водеща. В нея има много модерно мислене, тя е част от ЕС и не може, когато говорим за нея да говорим компактно за "гърците". Очевидно по-либералните части от гръцкото общество нямат проблем с този спор".

Беше разочароващо на отношението на голяма част от гръцкото общество, защото дори за финансовата криза протестите не бяха толкова бурни, което показва, че това е много емоционален проблем и за това се политизира и тази емоция бе успешно употребявана от политиците и от двете страни, каза още гостът. 

"Ако Македония не намери пътят си към Евроатлантическия клуб на Балканите ще зейне една пропаст".

Ако Западните Балкани останат извън европейската  интеграция на Балканите ще се получи "дупка" от страни, особено що се отнася до Македония, Босна и Херцеговина, които са с много нестабилно положение и които ще има силно руско и турско влияние

"Турция има изключителни интереси в Западните Балкани и тя е изключително умел играч".

Защо подобно развитие е неблагоприятно за България? Осъзна ли Европа, че интеграцията на Западните Балкани е от особена важност? Защо България остана извън спорът, който тече в момента?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт