Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Имат ли почва опасенията за балонизиране на имотния пазар?

Илиян Койчев в Бизнес старт, 06.02.2018

Мненията по отношение на наличието на балон, който може да се спука, в областта на недвижимите имоти, са поляризирани. Това каза Илиян Койчев, анализатор и икономист, в  предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Гостът коментира състоянието и перспективите пред имотния пазар в България и обясни, че част от участниците на пазара смятат, че можем да очакваме срив на пазара, но друга част са убедени, че "пазарът е стабилен, че балон не се очертава и нищо лошо не предстои".

"Моите опасения са, че се доближаваме до нивата от 2007-2008 година, кредитите се покачват непрекъснато и като обеми достигат нивата от 2008 - близо 3 млрд. с тенденция тази година да се покачат, а лихвените проценти бих определил като пързалка. Ако погледнете кривата на развитието им ще видите, че те вървят право надолу и през 2018 те са достигнали нива от 3,6%, като с настоящия тренд те биха достигнали 3%, което е притеснително".

Хората, които поддържат тезата, че няма балон казват, че доходите растат в момента, заедно с цените на имотите, с което съм напълно съгласен, заяви гостът. "Ако можем да определим състоянието на пазарите в момента - пазарът не е балон, но се балонизира. Има признаци на балон".

Възможен ли е варианта да се избегне балонизирането и да се постигне по-мек вариант? Трябва ли да се сложи спирачка на кредитирането? Възможно ли е това да се случи при положение, че т.нар. "света троица - банки, брокери и строители" не желае това да се случи? Какъв би бил по-твърдия вариант на развитие на настоящите тенденции?

Повече можете да видите във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт