Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Науката - инвестиции и престиж

Д-р Борис Киров, София Тех Парк, Бизнес старт, 05.02.2018

iGEM е най-голямото международно състезание по синтетична биология за студенти. На него студентите измислят свой проект, а ние, менторите, само ги направляваме и им даваме съвети, без да се намесваме решително. Това каза д-р Борис Киров от "София Тех Парк" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

„Те изработват този проект от нулата, намират си спонсори, финансират сами проекта, намират и спонсори, които да ги изпратят в САЩ, защото след това там се представят резултатите“.

Киров посочи, че по този начин студенти, които са втори и трети курс, нямат никакъв опит нито в работенето в екип, нито в научната работа, осъществяват един истински научен проект.

„В състезанието участват около 300 отбора от най-големите университети в света. В нашата дисциплина бяхме класирани преди Харвард“.

По думите му един от големите проблеми е, че по-амбициозните младите хора, още завършвайки училище, напускат България и отиват в Западна Европа.

„Този проблем не може да бъде решен, без да бъдат вдигнати първо доходите на хората в академичните среди, защото не може да се привлече добър студент да стане асистент с минимална заплата“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт