Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Решения за запазване на НАФТА ще се намерят

Алекс Нестор в Бизнес старт, 02.02.2018

Доналд Тръмп наистина направи изказването, че НАФТА е едно от най-лошите подписвани споразумения, но то бе направено по време на предизборната му кампания и има известна доза популизъм. Това каза Алекс Нестор от Канадско-българска бизнес мрежа в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира преговорите за ревизия на Северно-американското споразумение НАФТА.

"Това споразумение е подписано преди 24 години и може би е време да се актуализира. Не е в интерес на икономиките на тези три държави - САЩ, Канада и Мексико - да разваля това споразумение. Те са толкова интегрирани, особено Канада и САЩ. Около 60% от стокообмена на Канада е със САЩ и стокообменът между трите държави е около 1 трлн. долара на година. Мисля, че е въпрос на преговори и промени в споразумението, които ще задоволят интересите и на трите страни".

Вече има пробиви и положителни събития в преговорите и в речта на Тръмп за състоянието на съюза не спомена НАФТА и това е много положителен сигнал, че нещата вървят в правилната посока, обясни гостът. "Канадците излязоха с доста добри предложения".

Какви са основните точки, по които САЩ има притеснения? Какви са предложенията, които Канада прави по отношение на автомобилната индустрия? Как се предполага да се разреши спорният въпрос за антикорупционните мерки и арбитража? Какви са предложенията за възможностите за напускане и промени на споразумението, предлагани от САЩ и от Канада? 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт