Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българското европредседателство - ключово за Общата селскостопанска политика на ЕС

Таня Дъбнишка в Бизнес старт, 02.02.2018

Земеделският бранш и министерството на земеделието имат добра комуникация помежду си и добра чуваемост. Това каза Таня Дъбнишка, изпълнителен директор на Асоциация на земеделските производители в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Гостенката гостува по повод предстоящата шеста Национална среща на земеделските производители, която ще се проведе на 14 -15 и 16 февруари в комплекс "Златни пясъци".

"Основната цел на националната среща на стремежа на асоциацията е да бъде истински мост между агробизнеса, бранша, и администрацията - хората, които правят нашата земеделска политика". 

Тя се провежда по традиция точно през февруари, защото това е по-малко от месец преди старта на кампанията по директни плащания, за да се предостави най-актуалната информация и да се дискутират промените, добави събеседничката.

Тази година един от акцентите на програмата е бъдещето на Общата селскостопанска политика и модернизацията на текущата Обща селскостопанска политика, каза Дъбнишка. "Има много въпроси за това какво ще се случи след 2020. Но стъпвайки на това, през което минахме в периода на договаряне на текуща селскостопанска политика в периода между 2010 и 2013, ще имаме един бурен период - той започна през есента на 2017 и предстои да се развива бурно. По време на нашето председателство може би е основното събиране на мнения".

"ЕК има амбицията през май месец да предостави първите драфтове на законови предложения за ОЗП за 2020. Предстои да разберем детайлите, а това е паралелно свързано и с информацията, която също към май месец предстои да излезе по решенията за Националната финансова рамка". 

Модернизацията на Националната финансова рамка се налага във връзка с приетия в края на 2017 Регламент Омнибус, който влезе в сила от 01.01.2018, добави събеседничка. "Регламентът налага промени, както при директните плащания, така и по програма развитие на селските райони. Адаптацията на нашето законодателство в момента тече много интензивно и всичко това ще бъде дискутирано на Националната среща". 

Друга важна тема за нас, чакана, търсена е програмата за развитие на селските райони, която също ще бъде дискутирана на срещата на земеделците на Златни пясъци.

"Настоящият програмен период е характерен с това, че има завишаване на санкциите на контрола по време на изпълнение на мониторинга. Очакваме да разберем и каква е определената от Министерството на земеделието политика за поливното земеделие".

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт