Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Преувеличава ли се страхът от внос на чужди работници в България

Лидия Шулева в Бизнес старт, 01.02.2018

Гладът за квалифицирани кадри в България продължава. Взимат се различни мерки. Това каза бившият социален министър Лидия Шулева в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Едно от нещата, които беше обсъждано от Тристранен съвет, е увеличаването на квотата за работници от страни, които не са членки на Европейския съюз. Тя е ограничена до 10% стандартно. Работодателите искат да бъде увеличена, защото за по-малки компании не работи".

Предложението, по думите на Шулева, е когато има доказана липса на работна ръка в определена област, да може да се водят преговори със социалното министерство и да се получи разрешение за по-голяма квота при определени обстоятелства. "Синдикатите са против, но това е важно да може да се случва, защото има случаи, при които се застрашават договори на България, по-скоро на български компании за изпълнение на техните ангажименти и трябва да се подхожда специфично и индивидуално".

"По темата за липсата на кадри напоследък непрекъснато се говори, провокирана от липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. За съжаление през последните години има сериозен недостиг при някои професии и икономиката изпитва значителни трудности. Това е, и спирачка, и ограничение пред растежа на икономиката". 

Така нареченият "списък", който всяка година до края на януари се актуализира, включва професии, които би следвало да попадат в кръга на търсените професии, каза Шулева. "Първоначално бяха включени професии, свързани с IT индустрията, а тази година са включени някои инженерни специалности от машиностроене, инженер-химик - такъв тип професии, които в България сериозно липсва".

Внасянето на кадри от чужбина - защо процесът реално не работи и бюрократичните спънки ли са причина за това или некоординираната политика на страната ни като цяло? Бърза ли е бързата писта за получаване на Синя карта? Защо т.нар. "трудов резерв" не може да стане пригоден за пазара на труда?

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт