Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новите граници и правила, които начерта Тръмп

Проф. д-р Иван Тодоров в Бизнес старт, 01.02.2018

Доналд Тръмп, президент на САЩ, по време на речта му в Конгреса. 30.01.2018. Снимка: Al Drago/Bloomberg Доналд Тръмп, президент на САЩ, по време на речта му в Конгреса. 30.01.2018. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Тази реч се е писала внимателно в продължение на месеци. Това не е точно Тръмп. Това е внимателно премерена реч за разлика от другите. Това каза анализаторът проф. д-р Иван Тодоров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Това, което казва Тръмп, е много точно в интерес на САЩ".

Той казва, че ще се даде на американската икономика възможност да взима точно тези хора, от които има нужда и изцяло ще променим режима на зелените карти, добави Тодоров.

"Като всяка развита държава в света и Съединените щати имат и проблем и голяма полза от миграцията, защото в САЩ масово влизат мозъци - едни от най-квалифицираните и умни хора в света". 

Всяка развиваща се държава, дори и тези в ЕС, парите, които получават като помощи са много по-малко от вредите, които получават от това, че техните квалифицирани хора, които тя е изучила, издържала, отгледала, което струва милиарди на година, дори за страна като България, излизат и отиват в чужбина, каза гостът. 

"Проблемът с миграцията в САЩ е друг - отворените граници, както казва Тръмп, към Мексико преди всичко. Към Канада, че е отворена границата не е проблем - тя има почти същия жизнен стандарт, а в някои райони и по-висок. Тръмп казва така - миграцията, при условията на отнорени граници доведе огромно количество престъпни банди, огромно количество наркотици и засегна най-чувствителните групи от американското население. Вижте колко внимателно се изразява - най-чувствителните групи - без груби изрази, каквито си позволява да използва в Twitter". 

Как се промени отношението на републиканците към Тръмп и защо? Какво каза Тръмп за борбата с тероризма? Какви бяха акцентите по отношение на отношенията с Русия, Китай, Северна Корея?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт