Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тръмп не разшири санкциите срещу Русия – причините

Искрен Иванов, международен анализатор, Бизнес старт, 30.01.2018

Станалото ясно преди часове решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да не бъдат разширени санкциите срещу Руската федерация буди интерес както в Русия, така и сред неговите привърженици в Републиканската партия. Това е така, защото винаги досега политиката на САЩ е била за продължаване на тези санкции. Целта – прекратяване на руската намеса и хибридна война.

Това коментира в рамките на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова международният анализатор Искрен Иванов.

Сега обаче, изтъкна анализаторът, ставаме свидетели на коренно различна политика – на прекратяване, спиране на санкциите.

Вариантите тук са два, посочи Иванов.

Първият – да става дума за своего рода договорка на Вашингтон с западноевропейските му партньори, направена след редицата срещи на американския държавен глава с европейски лидери.

Вторият – посещението на Тръмп в Азия да е оказало ефект върху схващанията и доктрината му спрямо Русия.

Именно вторият вариант, смята гостът в студиото, е най-логичен.

„В крайна сметка да, Тръмп, даде някои знаци по време на предизборната си кампания, че няма да бъде толкова последователен в политиката си спрямо Русия както Обама например, и ето - виждаме, че е дошло времето тази линия да се появи и той да смекчи мерките си спрямо Москва“

Има и друга страна на казуса - евентуално разширяване на санкционния пакет би „наляло вода в мелницата" на Владимир Путин с оглед на предстоящите президентски избори в Руската федерация. 

Последни новини
Още от Бизнес старт