Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ефектите от новия европейски регламент за защита на личните данни

Доц. Цвета Маркова, бивш ръководител на Държавната комисия по сигурността на информацията, Бизнес старт, 30.01.2018

Новият европейски регламент за защита на личните данни GDPR, който ще влезе в сила от 25 май,ще засегне всяка една компания. От това следва да се открият около 45 хил. нови позиции във фирмите за администратор на лични данни.

Това посочи пред Димитър Вучев в „Бизнес старт“ бившият ръководител на Държавната комисия по сигурността на информацията доц. Цвета Маркова.

Тези служители следва да бъдат новоназначени, като другият вариант е да бъдат обучени настоящи кадри. Условието обаче е да бъде избягнат конфликт на интереси, като контролиращият и контролираният не могат да представляват едно лице.

Това също така ще повлияе на на новооснованите компании, които трябва да консултират проектите си със специалисти. Вече функциониращите фирми пък следва да се напасват в движение.

Подобен регламент, смята доц. Маркова, е естествен ход от развитието в сферата на защитата на личните данни, като няма почва за притеснение. А резултатът ще бъде значително облекчаване на работата на всяка една администрация.

Какви други ефекти ще окажат новите правила?


 

Последни новини
Още от Бизнес старт