Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проектът АЕЦ Белене е с нисък риск

Станислав Георгиев в Бизнес старт, 29.01.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" е проект с нисък риск в сравнение с останалите такива проекти в Европа. Това коментира Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Булатом, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

Това е едно от заключенията в доклада на Булатом за вариантите за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какви са рисковете, свързани с проекта, обясни гостът. "Докладът, който ние изготвихме, се различава от този на БАН. В нашият доклад не се говори за цени. Смятаме, че не е време сега да се говори за цената на бъдещата централа, защото много неща трябва тепърва да се решават".

"Що се отнася до рисковете - ние разглеждаме 28 различни риска, оценяваме ги като такива, казваме кой е преодолим, кой е по-труден и кой е най-важният риск. Най-големият риск е политическият".

Всички останали рискове - експлоатация на бъдещата централа, строителство, осигуряване на финансиране и т.н. - те са преодолими и много по-ниски, подчерта събеседникът. "Това е така, защото за този проект много неща вече са готови. Остава да се реши политическият риск".  

Какви са четирите варианта за бъдещото развитие на проекта АЕЦ Белене"?

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт