Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

НЗОК - задължения и заложени дефицити

Боян Бойчев и адв. Андрей Дамянов в Бизнес старт, 29.01.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Ефективността, това, което пациентите получават за всеки лев, който касата плаща е твърде малка. Това каза Боян Бойчев от Асоциация на индустриалния капитал в България и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Това, което до някъде показва каква е ефективността, е средната продължителност на живота в България. Ние сме на предпослено място, само преди Латвия, със 74,5 години в сравнение със средната стойност - 81 години. Това показва ясно, че здравеопазването е крайно неефективно". 

За тази календарна бюджетна година приблизително 4,5% от БВП е предназначен за здравеопазване, каза гостът. "Това е повече от 3,6 млрд. лв. Средно за Европа процентът се колебае между 7 и 9%, но отчитайки, че процентът за доплащане от страна на пациента е голям - над 45%. Така че, когато се съберат двете числа, се получава, че сумата кореспондира със средната за Европейския съюз. Разбира се с допълнителната подробност, че пациентът плаща от джоба си". 

Броят лекари в България е съотносим с този в Европейския съюз и дори е малко над средното за ЕС, добави Бойчев. "Проблемът с кадрите е следващите медицинските сестри и санитарите - там нуждите са поне два пъти и половина над наличните кадри. От друга страна България е с най-голям брой болници на глава от населението в ЕС, значи има нещо сбъркано в начина, по който парите се харчат". 

"Не само неефективно се разпределят парите, но и се крадат. Те се крадат на няколко места - едното са аптеките (спомняте си за т.нар. незаконен износ, не паралелен, а незаконен износ, който се случва, като на пациенти се изписват интересни скъпи лекарства, но те не ги получават и след това се изнасят извън България), другото са болниците". 

Сектор "Здравеопазване" в България наистина е недофинансиран. Това каза от своя страна адв. Андрей Дамянов от Националната пациентска организация. "За съжаление по една или друга причина политиците не посмяха да вземат по-адекватни мерки за финансиране на системата - чрез допълнителни вноски или чрез увеличаване на здравната вноска. Това може да прозвучи еретично, но здравната ни система, с тези 8% не би могла да се финансира". 

НПО нееднократно е заставала на позицията, че срещу насилието над лекари трябва да се предприемат сериозни мерки, каза още адв. Дамянов. "Една от големите слабости на българската съдебна система е не толкова в липсата на законодателство, а в прилагането на това законодателство".

Колко още можем да издържим с това състояние на здравната система? Какви са спешните реформи, които са нужни? Какви са другите начини за неефективно разпределяне и откровена кражба на пари от НЗОК?

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт