Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ролята на приватизацията от дистанцията на времето

Тодор Николов в Бизнес старт, 26.01.2018

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Приватизацията, като изключително важен от стретегическо значение процес за България процес, е и изключително болезнен. Този процес е изключително важен и бих го сравнил като тежест единствено с въвеждането на валутния борд. Това каза Тодор Николов, финансист, бивш председател на Агенцията за приватизацията, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира дали трябва да се разследва приватизацията без давност. 

"Защо е толкова важен? Защото това беше процесът, който даде възможност на България да кандидатства в Европейския съюз, но това е и един процес, който помогна за икономическото стабилизиране на страната след една от най-тежките кризи - хиперинфлацията, в която влязохме 1996 година".

По отношение на фундамента на приватизацията, дали да бъде осъществяван такъв процес, бих казал, че това е бил правилният процес. Разбира се, за всяко нещо в икономиката може да има много варианти за осъществяване, каза гостът.  "Така че, да, безспорно може да се търсят грешки в определени сделки, в начина, по който са осъществени, но генерално има една най-важна грешка. Тя е забавянето от политическа гледна точка на началото на същинската приватизация или по-скоро косовата приватизация, защото процесите в икономиката са пряко свързани".

"Когато се оценява един процес, той трябва да бъде оценяван спрямо макроикономическата ситуация, в която е осъществяван. За съжаление условията, при които се осъществи българската приватизация, бяха едни от най-негативните в сравнение с останалите държави, в които се осъществяваха такъв процес от постсоциалистическите държави".

Защо макроикономическата ситуация бе такава, каквато бе по време на приватизационния процес? До какво доведе тя? Какви са позитивите и негативите на така проведената в България приватизация?

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт