Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Софийското метро - един от най-успешните транспортни проекти в Европа

Стоян Братоев в Бизнес старт, 25.01.2018

Софийското метро, като финансови показатели, е един от най-успешните проекти от този тип в Европа. Това каза Стоян Братоев, изп. директор на "Метрополитен" ЕАД, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Изграждането на един километър от метрото е в пъти по-евтино отколкото в другите европейски страни. Темпото също е много добро и имаме изключително добре изградена система за финансов контрол - така че да не може нито едно евро да отиде не по предназначение. Много е сложен проекта и ежедневно има проблеми, които трябва да се отстраняват. независимо от проучванията по време на работа се появяват много изненади. Този проект е един от знаковите за това как да се реализират проекти по европейски програми". 

Софийското метро навършва 20 години. Това събитие си заслужава да се отбележи, защото първият построен участък бе един изстрадан участък, каза гостът. 

"Това бяха години, когато проектът трудно се финансираше, нямаше достатъчно опитни строители и тези 6 километра са строени 19 години. Но въпреки всичко, чрез този участък, ние придобихме опит, както по отношение на строителството, така и по отношение на експлоатацията, за да можем следващите участъци да ги строим по-бързо".

За последните 10 години са построени 31 км. метро, а първите 9 километра са строени 24 години, подчерта събеседникът. "София има потребност от такова съоръжение и трябва да го развива в направлението, където има потребност и пътници".

"Големият зелен проект на София е метрото. Той не влияе на трафика. Той само способства намаление на трафика - близо 25% е ефектът за намаляване на трафика в София. Над 79 000 тона вредни вещества годишно по-малко се изхвърлят в атмосферата именно заради наличието на метро, а след година и половина ще достигнат 90 000 тона. Над 55 000 автомобила по-малко се движат по улиците на София, благодарение на наличието на метро".

На какво се дължи бързото развитие на Софийското метро?

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт