Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българският бизнес рядко осъзнава богатството на данните, с които разполага

Ангел Марчев, Серги Сергиев и Владимир Лабов в Бизнес старт, 24.01.2018

Тенденцията е в световен план всеки бизнес малко по малко да става datа бизнес, защото разчита на някакъв вид данни – на клиенти, продукти или други, с които работи. Това каза Ангел Марчев, икономист и инвестиционен анализатор, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

„От друга страна са необходими алгоритми, които добавят стойност към данните. Data science най-общо се занимава с това – набирането и обработката на данните и изработката на алгоритми и модели, които да извлекат полезна информация. Все повече е такава икономиката“.

Серги Сергиев, съосновател на ShopUp и Data Science Society от своя страна обясни, че Datathon 2018 е хакатон за два дни, който ще се проведе на 9-11 февруари.

„Предоставяме възможност на фирми да имат достъп до млади, талантливи хора в областта и експерти. Фирмите предоставят реални техни казуси и предоставят ментори, които са експерти в областта. Допълнителният ефект, който ние виждаме върху участниците, е, че те имат възможност да работят по реален и конкретен казус“.

Марчев добави още, че интересът към Datathon е все по-голям.

„Основната причина фирмите да участват, е, че не им достигат кадри и капацитет в тази сфера. Именно затова се опитват по някакъв начин да привлекат или да имат достъп до специалисти“.

Анализаторът Владимир Лабов, третият гост в студиото, посочи, че България изостава от глобалните тенденции.

„Малко фирми осъзнават цялото богатство на данните, с които разполагат. Максимума, за който те го ползват, е репортинг. Не го ползват за прогнозиране и анализи, което е всъщност истинската сила на тези данни“.

Как GDPR ще повлияе на това?

Очаквайте видео.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт