Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може ли Пучдемон пак да бъде избран за премиер на Каталуния

Момчил Инджов в Бизнес старт, 23.01.2018

Снимка: Freeimages Снимка: Freeimages

Напълно възможно е и няма законова пречка Пучдемон да бъде отново избран за премиер, ако е физически там, защото трите сепаратистки партии в парламента на Каталуния образуват мнозинство. Това коментира външнополитическият анализатор Момчил Инджов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира ситуацията в Каталуния и може ли Пучдемон отново да бъде избран за премиер. 

"Излизат непрекъснато различни съдебни тълкувания в медиите в Испания и според тях е абсурдно възможно Пучдемон да управлява от дистанция, за да се закълне новият кабинет, той трябва да присъстват физически. Но могат да упражняват дейността си от дистанция. Тепърва ще видим какво ще се случи. Разбира се, съдилищата го тълкуват в полза на единна Испания". 

Освен това има предупреждение от Мадрид, че ако Пучдемон бъде избран за премиер по начина по който се смята това означава че отново ще бъде активиран чл. 155 - отново временно отнемане на автономията на Каталуния, каза още събеседникът. "Тя продължава и в момента да бъде отнета, защото не е встъпил в действие новия парламент".

Какво е значението на факта, че Пучдемон е поканен от датски депутат и пропуква ли се отрицателното отношение на политиците на статуквото? Каква е специалната клауза в договора на Лео Меси с Барселона? Защо Барселона не е Каталуния?

Последни новини
Още от Бизнес старт