Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се развиват отношенията между Азербайджан и България

Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България, в Бизнес старт, 19.01.2018

България и Азербайджан са не само приятели, но и стратегически партньори. Това бе подчертано преди три години, когато президентът на Азербайджан посети България и бе подписана много важна декларация за стратегическо партньорство. Това каза Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Някои експерти счетоха, че това партньорство ще бъде ограничено само до областта на енергетиката, но аз тогава не бях съгласна с това твърдение, защото то се основава на традиции - на приятелството между нашите народи". 

"Нашият национален лидер Гайдар Алиев посети България през 1995 година, много преди подписването на енергийни договори и споразумения. За това казваме, че сме много горди с това партньорство и сме решени да го укрепим, както бе подчертано и по време на посещението на Бойко Борисов в Азербайджан", допълни дипломатът. 

След две години първият азербайджански газ ще достигне до България, подчерта Н. Пр. д-р Гурбанова. "Говорим за 1 млрд. куб. м., което е една трета от търсенето на газ в България, но също така по време на визитата бе постигнато споразумение за разглеждане на допълнителни възможности с цел участие на Азербайджан и Сокар в газификацията на България. Тази идея предоставя много добри възможности за укрепване на нашето партньорство". 

"Миналия юли бе подписан меморандум за разбирателство между "Сокар" и "Булгартрансгаз" и страните се ангажираха да проучат възможностите и капацитета на България за възможностите за транзит на азербайджански газ за другите страни в региона. Виждате, че дори и енергийното ни партньорство има много измерения". 

"България е надежден партньор сред членките на ЕС и НАТО за Азербайджан и предвид нашето дълготрайно приятелство и отлични отношения на политическо ниво нямаме друг шанс , освен да успеем в насърчаването на това партньорство, каза още гостенката. "Има много други сфери, освен енергетиката, които можем да развием, например транспорта". 

Какви са възможностите за бизнес партньорства между компании в Азербайджан и в България? Какви са перспективите за развитие на съвместни транспортни проекти на България и Азербайджан? Какво е бъдещето на железопътния транспорт, свързващ двете страни? Как ще укрепи отношенията между България и Азербайджан първата авиолиния Баку - София - Баку? Колко са азербайджанските туристи, посещаващи България и какъв е броят на българските туристи в Азербайджан и как ще се отрази подобряването на възможностите за авио и ЖП-транспорт, свързващ двете страни? Как Азербайджан разширява представите на българина за страната, като туристическа дестинация?

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт