Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво цели първият вот на недоверие за кабинета Борисов-3

Христо Панчугов и проф. Антоний Тодоров в Бизнес старт, 18.01.2018

За вота на недоверие към правителството знаем доста отдавна. БСП обявиха, че ще внесат вот на недоверие още в края на миналата година. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Създадоха очакването, че ще се съберат огромно количество доказателства за корупция и вотът ще бъде внесен в началото на януари". 

"Разбира се, те бяха обвинени, че се опитват  да изчакат европейското председателство, за да привлекат вниманието на Европейската комисия. Не че има нужда от подобно нещо, защото в последните поне 10 години ЕК непрекъснато пише доклади, свързани с корупцията в България и липсата на работеща съдебна система. По-скоро има един традиционен за българската политическа система щрих, кой за съжаление не говори твърде добре и за този вот на недоверие. Създаде се огромно очакване, че ще има изнесени много случаи за корупция, а във внесения вчера вот такова нещо не видяхме. БСП се хвана в собствения си капан за това да не може да отговори какви са истинските мотиви на този вот". 

За пореден път се говори за това дали ще бъде подкрепен от ДПС, вместо да се говори по същество, поне за сега, допълни гостът. "А големите скандали останаха без доказателства, висящи в празното пространство. Няма как да се ситуираш като сериозна опозиция, ако непрестанно изпадаш в дребнотемие".

"Виждам две страни в нещата. От една страна конкретният вот има най-разнообразни цели. Една от тях е БСП да заеме ясна и категорична опозиционна позиция и да отстоява тази си роля. За това отдавна тя търсеше този вот на недоверие. Търсеше подкрепа и това, че не я намери в лицето на ДПС вероятно обслужи тази цел", каза от своя страна политологът проф. Антоний Тодоров. 

"Втората цел, която ми се струва по-важна е, разбира се, корупцията в България. Това е още един повод да се заговори за нея. Дали в резултат на това ще излезе повече информация поне за последните скандали, дали нещо ново ще излезе по повод прословутия Закон за борба с корупцията... Защото имаме дневен ред, който се разминава с очакванията". 

Европа отдавна знае, че в България има проблем с корупцията. Повечето от европейските правителства търпят наличието на корупция в България, заради някаква, все пак стабилност в България и по границите на ЕС, допълни проф. Тодоров. "Председателството едва ли е подходящ момент да бъде свалено правителството, но това не може да бъде и оправдание да прави каквото си иска. Напротив - то може да бъде свалено във всеки един момент". 

Привличането на вниманието, обаче, е важен въпрос, подчерта Тодоров. "Очевидно е, макар и печално, че България няма да може сама да се справи с корупцията си. Нужна ни е някакъв вид помощ отвън". 

Какви действия трябва да се предприемат, за да се справим с корупцията? 

Последни новини
Още от Бизнес старт