Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ТОЛ системата оскъпява товарните превози, респективно и цените за потребителя

Веселин Грозданов, Клъстър „Зелен транспорт", Бизнес старт, 17.01.2018

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Бизнесът работи за печалба. Когато увеличим разходите, той трябва да увеличи и приходите си. Новата ТОЛ система ще засегне тежкотоварния трафик, транзитния, но основно вътрешния. Респективно транспортните компании ще трябва да повишат своите приходи, за да компенсират новия разход, което ще се отрази на клиентите им, които пък от своя страна ще повишат цените за крайния потребител.

Това коментира пред Димитър Вучев в „Бизнес старт" д-р Веселин Грозданов от Клъстър „Зелен Транспорт“

„При сегашната система, действаща у нас – физически винетни стикери, приходите за държавата от леките автомобили, които не представляват такава опасност за пътната настилка, превишават неколкократно тези от тежкотоварните (70%-30%), които фактически увреждат пътищата. Идеята на ТОЛ системата е да обърне тази пропорция“

„Въвеждането на ТОЛ системата не е решение на българската страна, а е общоевропейско изискване, ЕС просто дава толеранс на някои страни да изградят подобно решение. Целта е тази единна ТОЛ система да служи за изграждането на единна транспортна система в ЕС, единен транспортен пазар“, обясни Грозданов.


 

Последни новини
Още от Бизнес старт