Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо визитата на Абе в България е знакова

Проф. Нако Стефанов в Бизнес старт, 16.01.2018

Посещението на японския министър-председател Шиндзо Абе на 14 и 15 януари тази година наистина е знаменателно, защото това е първо посещение на японски премиер в България, макар че за самия Абе това е второ посещение, защото той, като секретар на своя баща, Шинтаро Абе, който бе външен министър на Япония, е посещавал България. Но това е знаменателно, историческо посещение, до толкова, доколкото това е част от една по-голяма визита обиколка. Първо страните от Прибалтика - Литва, Латвия, Естония, България, след това Сърбия и Румъния - тези страни ще бъдат посетени. Това каза проф. Нако Стефанов от Софийски университет "Св. Климент Охридски" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Каква е причината за този интерес? Има икономическо направление, това е във връзка с водените преговори, които вече са на финална права, за договор за свободна търговия между Япония и ЕС. При него ще паднат редица мита за вносители на храни и други продукти. При това Япония се задължава да признава продукти с географски източник и това е много благоприятно за България и българските износители на храни, каза гостът. Това е шанс за България, подчерта гостът. "Друга икономическа насоченост е свързана и с възможността за японски инвестиции в България, както и достъпа на български компании до японския пазар". 

Геополитическият аспект на посещението е свързан с интересите на Китай в региона, добави събеседникът. По думите му Абе иска и поддръжка от всички посетени страни относно ядреното въоръжаване. 

Какви са останалите геополитически цени на Япония? Трябва ли България да влиза в големи геополитически игри?  

Последни новини
Още от Бизнес старт