Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българска иновация - брайлов екран за графични изображения

Проф. Димитър Карастоянов в Бизнес старт, 16.01.2018

Изследванията на тема брайлов екран, графичен файлов дисплей за хора с увреждания, започнахме заедно с колектива, който ръководя, още през 2008 година, а поводът беше, че за мой докторант кандидатства човек, който е с увреждания. Той си бе донесъл съответната техника, компютърна помощ, но не успя да се ориентира в иконите на Windows, защото не ги виждаше. Така и не стана наш докторант. Това каза проф. Димитър Карастоянов, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

След някакви първоначални успехи през 2009 кандидатствахме с проект по Фонд "Научни изследвания", който бе класиран и успешно изпълнен. В рамките на този проект се появиха идеи, които сметнахме за нужно да защитим, като интелектуална собственост. От тогава започнахме да подаваме заявки за български патенти, седем-осем на брой, от които три вече са признати. Периодът, в който се правят проучванията в Патентно ведомство е около 5 години и през 2017 година три от патентите бяха признати за български патенти. 

Какво представлява графичният файлов дисплей? Такива брайлови терминали, които показват букви и цифри, има разработени по света, обясни професорът.

"Но нашата идея бе да разработим помощен компютър интерфейс за хора с увредено зрение, който да им дава графична информация. Всяка пъпка от брайловия екран можете да си представите като един пиксел, а движението им, за да може човекът с увредено зрение с пръстите си да ги усети, се извършва с това, което е предмет на нашия патент - линейни, магнитни микродвигатели, които повдигат едни калпачета, които излизат над равнината на брайловия екран като пъпки и така могат да се рисуват елементарни графики, които човекът с увредено зрение да възприема с докосване с пръсти". 

Първоначално това бе предназначено за прости графики и схематични икони на операционни системи, като Windows, добави проф. Карастоянов. "По-късно с подаването на заявки за осъвършенстване на тези микродвигатели, дойде идеята за един по-голям екран, на който биха могли да се представят обекти на културно-историческото наследство с контури и брайлова анотация - картини, икони и т.н."

Колко време е отнело създаването на тези графични дисплеи? Как е осигурено финансирането на проектите? Каква е материалната стойност на брайловият екран? Какъв е пътят на изобретението от лабораторията до масовия потребител и има ли вече интерес от страна на бизнеса?

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от Бизнес старт