Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво спъва антикорупционния закон?

Атанас Русев в Бизнес старт, 15.01.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Бяхме свидетели на много аргументирано вето (от страна на президента, относно антикорупционния закон - бел. ред.), основано на задълбочен анализ и за съжаление в пленарната зала, когато се обсъждаше това вето и след това бе отхвърлено, никой не обърна особено внимание на този анализ, което е важно. Целият дебат се разгоря на базата на политически нападки, а акцентът на БСП бе върху това кой назначава, кой контролира комисията. Това каза Атанас Русев, Център за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. Гостът коментира антикорупционния закон, след като в петък Парламентът отхвърли поредното вето на президента Румен Радев върху него. 

"Тук трябва да кажем две неща - на първо място аргументът, че президентът по някакъв начин осигурява независимостта на комисията звучи малко изкуствено от страна на БСП. Ако погледнем назад във времето - всички водещи партии винаги са работили в посока ограничаване на правомощията на президента. У нас традицията е президентът да бъде гарант за стабилността на политическата система, представително лице, но по-сериозен кръг от правомощия той никога не е имал. Явно тенденцията е да се ограничават, а не разширяват тези правомощия". 

Дори и президентът да бе получил правото да назначава председателя на новата комисия, това много малко щеше да повлияе върху резултатите, каза още гостът. "В крайна сметка мнозинството е това, което ще определи бюджета, ресурсът, с който ще разполага тази комисия. Ако новият орган, така или иначе, бъде бламиран по време на гласуване на бюджета, не разполага с необходимите ресурси, това, че има назначен ръководител от президента, по никакъв начин няма да се отрази върху неговата ефективност". 

Последни новини
Още от Бизнес старт