Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарите са несигурни след страхотното начало на годината

Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, 11.01.2018

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

След страхотното начало на на годината сега пазарите изглеждат малко несигурни. Това каза пазарният анализатор Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Димитър Вучев. "Инвеститорите прибират част от печалбите си и предизвикват спадове от Сидни до Шанхай. Причината са сигнали, че азиатското увеличение на акциите навлиза на най-високите си нива на свръхкупуване от 1997 насам".

"Този път изглежда, че това ще бъде благоприятна пауза, имайки предвид че фундаментите остават стабилни в началото на сезона на отчетите. Дори сривът на облигациите намаля".

Плановете на Китай да намали изкупуването на щатски облигации предизвика известно облекчение за инвеститорите в облигации и за долара, добави Камарудин. "Въпреки това, йената не е далеч от 6-седмичния си връх, който се отразява на акциите в Токио. Рекордното увеличение на Hang Seng е под заплаха, поради понижението на Tencent и строителните предприемачи".

Shanghai Stock Exchange Composite Index (SHCOMP) прекъсна 9-дневния си ръст, каза още анализаторът. "Дори и стабилните данни за търговията на дребно не успяха да подобрят настроенията в Сидни, АСХ спада за 2-ри ден, но австралийския долар се покачи, след като данни за търговията на дребно увеличиха залозите, че централната банка на страната ще увеличи лихвите".

"В Корея KOSPI се понижава за 3-ти ден. Малките компании се покачиха до най-високото ниво от 2002, след като регулаторите увеличиха тяхната привлекателност. Акциите, свързани с криптовалути се понижават в Сеул, след като правителството подготвя забрана върху търговията с тях през борси".

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от Бизнес старт