Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как ще се представи България начело на Европа

Зинаида Златанова в Бизнес старт, 11.01.2018

България поема много важна роля с председателството на Съвета на Европа и който се опитва да го омаловажава, най-малкото не е наясно какво се случва в България и в Европа. Това каза Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.  "България поема тази роля сега и това е един исторически момент за страната".

"Всяко председателство има две писти, по които върви. Едната е репрезентативната, другата е същностна - по самите досиета".  

България, като държава, която е по-малка, неизвестна и неприсъстваща в световните медии, а и не винаги с добро, за съжаление, много се набляга на репрезентативната част. Правителството доста усилено се опитва да запълни със съдържание тази част. Това е нормално - по-малките държави се опитват да се възползват, да се представят пред света в по-добра светлина, подчерта гостенката. 

"По-интересна, обаче, ще бъде да наблюдаваме в хода на председателството втората част, която е същностната". "Важно е не само как ще изпълним приоритетите, които сме си поставили, но и как ще отреагираме на ситуации, които възникват в хода на председателството, които няма как да сме планирали".

Най-големият враг на разбирането на европейските въпроси е мълчанието, подчерта Златанова. "Липсата на информация е най-голямото гориво на евроскептицизма, на това, което наричаме фалшиви новини и дезинформация".

Колкото повече се говори по европейските въпроси, толкова по-добре, допълни събеседничката. "И нека да бъде същностно, по отделните досиета". 

Защо европейските медии подходиха негативно към българското председателство? 

Последни новини
Още от Бизнес старт