Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

София, мой малък Пекин – как да се справим със смога в столицата

Теодора Стоянова, Greenpeace България, Бизнес старт, 10.01.2018

Факторите за замърсяването на въздуха в София са комплексни, географски, разположение на София. Но голям ефект има и човешката дейност, отоплението.

Това посочи в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова Теодора Стоянова от Greenpeace България..

Кои са основните пера от човешката дейност, замърсяващи въздуха в столичния град – отоплението, особено това с нискокачествени въглища, влажна дървесина, битовите отпадъци, гуми, пластмаса, както и автомобилният трафик.

През зимните месеци именно битовото отопление е водещ фактор, измествайки автомобилния трафик, посочи Стоянова.

Има ли панацея на проблема?

„Има различни решения, които са индивидуални, не може да бъде дадено едно общо такова. Трябва да се вземе предвид специфичната ситуация на всеки един от нас. Трябва да се говори за определен набор от мерки, които всеки един, в зависимост от случая, да приложи. Това не може да стане с магическа пръчка“

„За да се справим с проблема, трябва да атакуваме източниците на замърсяване. Другите големи европейски градове прилагат мерки, съобразени с тях. Там в повечето случаи източникът е транспорта, като мерките са насочени към подобряване на градския транспорт, намаляване на използването на лични автомобили“, добави гостът в студиото.

Това води до резултати там, но тук, в България, трябва да видим кои реално са източниците на замърсяване и дали мерките, които се предлагат, адекватно ги отразяват, смята тя.

Именно поради тази причина, посочи Стоянова, у нас следва да се вземат мерки именно срещу битовото горене, да се намерят алетрнативни форми на отопление.

Последни новини
Още от Бизнес старт