Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В Истанбулската конвенция няма трети пол, а нещо много по-притеснително

Тончо Краевски, анализатор, Бизнес старт, 09.01.2018

Няма трети пол в Истанбулската конвенция. Това беше много профанно обвинение, хвърлено към Конвенцията, което няма връзка с реалността. Иде реч за много по-притеснително. Това коментира анализаторът Тончо Краевски в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Той посочи, че подкрепя Конвенцията в по-голямата ѝ част, тъй като според него тя е много голяма крачка напред за Европа в посока на борбата с насилието над жени.

Краевски обясни, че подписалите страни трябва да се приложат такива мерки в законодателството си, че религиозни и културни извинения или извинения като семейна чест не бива да служат пред съда като оправдание или смекчаващо обстоятелство, когато става въпрос за насилие над жени.

„Това според мен е голяма крачка към решаването на сериозен проблем, който Европа има с компактни гетоизирани маси от неевропейци, които живеят на нейната територия и които по отношение на правата на жените живеят в 16 век“.

Анализаторът смята, че има две притеснителни неща в тази Конвенцията, която е за борба срещу насилието над жени – едното не е свързано с насилие, а другото не е свързано с жени.

„Първото е преамбюла на Конвенцията и е наречено „Структурни причини за насилието над жени“.Тази конвенция приема една социалистическа крайнолява трактовка на това какви са причините за насилието над жени и изтъкват, че те са структурни“.

По думите му става въпрос за социално-икономически неравенства, но според него обвързването им с насилие е нещо изключително радикално.

„Второто е проблематичната дефиниция на пол, за което се използва друго понятие. Не традиционното, което е "секс", а "джендър". "Секс" е биологичен пол. Понятието "джендър" е въведено през 70-те /означава род, тип, семейство/ от радикални феминистки и марксистки автори в САЩ, които развиват тезата, че полът е социално конструиран и че половият модел е нещо независимо от биологичния пол. Това, което ни обърква е, че не се говори за насилие над биологичния пол жена, а над социалната идентичност жена“, поясни още Краевски.

„Не иде реч за никакъв трети пол. Иде реч за нещо много по-притеснително – разбирането за пол като за нещо социално конструирано, а не като нещо, което е биологичен факт. Ако приемем, че полът е социално конструиран, отваряме потенциална врата за много повече от три пола“.


 

Последни новини
Още от Бизнес старт