Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо има нови правила за борсовата търговия с ток

Проф. Валентин Колев, енергиен експерт, Бизнес старт, 08.01.2018

Новите правила за борсовата търговия с ток означават, че всички свободни количества електрическа енергия, които основно се доставят от АЕЦ “Козлодуй“, Марица Изток 2 и обществения доставчик НЕК чрез неговите водноелектрически централи, трябва да минават през Българската независима енергийна борса. Това каза енергийният експерт проф. Валентин Колев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

„Всяка административна намеса на свободния пазар на каквато и да е стока или услуга, не го приемам. Освен това трябва да се види дали този подход е използван някъде в по-напредналите европейски страни и в техните борси. Почти съм убеден, че няма такава енергийна борса, при която 100% от свободната енергия да преминава през нея“.

Според Колев причината да се вземат такива мерки е необяснимото увеличение на цената на електрическата енергия на свободния пазар.

„А тази цена напоследък надхвърли 30% увеличение спрямо предходни периоди. Казвам, че е необяснимо, защото не може да се каже, че това е поради липса на енергия. На свободния пазар цената се определя от търсенето и предлагането. Но имам усещането, че изкуствено се ограничават количествата енергия и поради това цената се увеличава“.

Експертът добави, че по принцип въвеждането на енергийната борса е закъсняло в България.

„Тя трябваше много отдавна да влезе. Ако действаме по метода на пробата и грешката, то това ще си проличи. Ще видим какво точно ще се случи“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт