Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще влошат ли бизнес климата измененията в Търговския закон

Теодор Тодоров, юрист, Бизнес старт, 08.01.2018

Промените в Търговския закон са срещу тези, които правят бизнес коректно, и е поредната административна пречка, която те ще трябва да прескочат. Тя няма да постигне целта, която вносителите на законопроекта поставят. Това коментира юристът Теодор Тодоров в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Ще трябва да бъде направен анализ на работодателите като цяло и не бива те да се слагат род общ знаменател на първо място. Струва ми се, че предложеният законопроект прави именно това“.

Според него всеки работодател с качествен екип иска да си го задържи. Той смята още, че когато работодателят изпита някаква търговска трудност, породена от много фактори, включително геополитически, то тогава на него трябва да му се даде много разумен толеранс той да се справи с този проблем.

„В същото време съществуват и такива работодатели, които съзнателно и умишлено отклоняват средствата, които реализират от труда на своите работници“, посочи юристът.

„Служителите трябва да получат възнагражденията си навреме, защото те имат социална функция. Работната заплата трябва да бъде изплащана безусловно, когато трудът е положен“, категоричен бе Тодоров.

Той дабави, че борбата не е срещу всички, а срещу тези, които наистина експлоатират труда, капитилизират от него и след това намират начини юридески да отклоняват тези парични средства.

„Ако трябва да се подобряват условията на работниците и служителите, трябва непременно да се мисли за бизнеса на първо място и да се иска неговото мнение, защото единствено чрез подобряване на бизнеса климата ще се подобрява и всичко останало“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт