Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може да има картелно споразумение за по-висока цена на тока

Добрин Иванов, изп. дир. на АИКБ, Бизнес старт, 05.01.2018

Снимка: Steve Hockstein/Bloomberg Снимка: Steve Hockstein/Bloomberg

През последната година цената на тока расте в световен и регионален мащаб и тя расте с много по-бавен темп – между 3% и 5%. Предложението за увеличаване на цената за бизнеса обаче е между 30% и 60%. Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ​Добрин Иванов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Проблемът е, че имаме свободен пазар на електроенергия, той е либерализиран и цената на тока се определя от търсенето и предлагането. Чрез различни системи се ограничава предлагането, което увеличава цената на тока. Съответно в края на миналата година и фалита на един от най-големите търговци на електроенергия нажежи ситуацията по отношение на пазара на електроенергия“.

Според него може би има и несъвпадение в периодите, в които се купува и в които се предлага електроенергията при търговците.

„Това също е презастраховано от тяхна страна за по-висока цена. Всички тези фактори в едно общо действие увеличават очакванията за повишаване на цената на тока“, посочи още той.

„Другото ни съмнение е, че може да има и картелно споразумение между търговците на електроенергия за повишаването на цената на тока. Смятаме, че всички компетентни органи като КЕВР, КЗК, Министерството на енергетиката ако вземат адекватни мерки, това увеличение на цената на тока може да бъде ограничено“.

Изпълнителният директор на АИКБ смята, че наистина няма икономическа логика и причини за такова драстично увеличение на цената на тока.

„Ако следваме пазарните ръстове на цената на тока, би трябвало да порасне с между 3% и 5%“.

По думите му това е проблем за бизнеса, защото голяма част от него е вече контрактувал цялата година и са договорени производствата, поръчките и цените.

„Едно такова увеличаване на един основен производствен ресурс като електроенергията за много от бизнесите може да бъде фатално. Съответно там, където могат да повишени цените, бизнесът ще направи опити да повиши крайните цени за потребителя – цената на хляба например“, обясни Иванов.

„Това, което смятаме, че трябва да се направи от всички участници на енергийния пазар, е да се намери възможност за увеличаване на предлаганите обеми на енергийната борса, така че чрез пазарни механизми да бъде увеличено предлагането и да бъде намалена цената. Именно затова ние призовахме всички участници на енергийната борса, които са на ниско напрежение да се прехвърлят от либерализирания на регулирания пазар. По този начин ще бъдат освободени количества за тези, които са на средно и високо напрежение, които пък нямат избор и могат само и единствено да купуват от свободния пазар на електроенергия“.

Според Иванов чрез такива мерки може да се постигне решение, което да е адекватно и да ограничи ръста на цената на тока. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт